Turistattraktioner i Skåne

Pärlor i Skåne

24 Tips på Sevärdheter ~ Besöksmål i ❤️ Kivik

Att göra i Kivik.

Kivik är en pittoresk kuststad belägen i södra Sverige, och det finns många saker att göra här. Här är några förslag på saker att göra i Kivik:
1: Besöka Kiviks Musteri: Detta musteri är känt för sin äppelmust och är en av de mest populära sevärdheterna i Kivik. Här kan du smaka på olika sorters must och även besöka musteriets museum.
2: Utforska Stenshuvuds nationalpark: Denna nationalpark ligger ca 7 km från Kivik och är en vacker plats med fina vandringsleder, stränder och fantastisk utsikt över havet.
3: Gå på äppelblomningsvandring: Under våren, mellan april och maj, blomstrar äppelträden runt Kivik och det finns flera guidade vandringar där du kan uppleva denna vackra syn.
4: Besöka Kiviks fiskeläge: Kiviks fiskeläge är en charmig plats med gamla fiskarbostäder och fiskebåtar. Här kan du ta en promenad längs hamnen och köpa färsk fisk direkt från fiskarna.
5: Besöka Kiviks bryggeri: Detta bryggeri tillverkar handgjort öl och cider och är ett bra ställe att besöka om du är intresserad av hantverksdrycker.
6: Besöka Kiviks art center: Kiviks Art Center är ett konstgalleri som ligger i en gammal äppelodling. Här visas konstutställningar av samtida konstnärer från hela världen.
7: Ta en promenad längs stranden: Kivik har flera fina stränder och du kan ta en promenad längs stranden och njuta av den vackra utsikten över havet.
8: Gå på loppmarknad: Varje söndag hålls en loppmarknad i Kivik där du kan hitta allt från antikviteter till kläder och smycken.
9: Besöka Kiviks hotell och spa: Om du vill koppla av och unna dig en spabehandling kan du besöka Kiviks hotell och spa som ligger vid havet.
10: Smaka på lokala delikatesser: Kivik är känt för sin goda mat och det finns flera restauranger och caféer där du kan smaka på lokala delikatesser, exempelvis färsk fisk, äppelmust och hantverksöl.

Tips på 24 Sevärdheter i ❤️ Kivik

Blåherremölla

Gammal kvarn från 1600-talet. Kvarnmuseumet öppet för visning.

Bondrumsgården

Bondrumsgården nyuppfördes efter en omfattande brand i Bondrums by år 1766, säkerligen med ungefär samma utseende som den tidigare gården.

Brydestua

Strax intill vägen mellan Södra Mellby och Sankt Olof ligger häradets stora brydestua kvar i sitt ursprungliga skick.

Eljaröds Brydestuga

Något som man inte alltid tänker på är att linet innan det skördas har väldigt vackra blåa blommor.

Glimmebodagården

I en grönskande bäckravin ovanför Brösarps backar på gränsen till Kongsoran ligger gården Glimmeboda, fordom betecknad ”Utsockne Frälse Gathus, Glimmeboda nr 1”.

Hallamölla

Hallamölla vattenfall och kvarn är den östligaste delen av Christinehof Ekopark och ingår i Verkeåns naturreservat.

Haväng

Haväng är ett välkänt utflyktsmål på Skånes ostkust. På grund av sitt läge vid Hanöbuktens södra del, alldeles norr om Stenshuvud och i närheten av Brösarps backar, är Haväng ett populärt utflyktsmål för Österlen-turister.

Havängsdösen

Havängsdösen är en stenkammargrav (megalitgrav) av typen dös från yngre stenåldern, c:a 5 500 år gammal, byggd under trattbägarkulturens äldre fas.

Lindgrens länga

Haväng med sina vackert böljande kullar ligger längst in i Hanöbukten. Nere i vattenbrynet kan man hitta bärnsten, bitar av torv och trädstubbar som ibland spolas upp vid stormar.

Illstorps Brydestuga

Inte så långt ifrån Andrarum hittar du den lilla byn Illstorp med en mycket vacker och intressant Brydestuga.År 1915 upphörde verksamheten vid Illstorps

Kiviks museum

Är ett hembygdsmuseum för Kivik med omnejd, det vill säga Kivik, Vitemölla, Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby. Museet ligger i norra delen av Simrishamns kommun och är ett av Österlens äldsta och största hembygdsmuseer.Kiviks Museum grundades redan i slutet av 1800-talet av bygdens son, Ola Cappelin.

Krubbemölla

I Goyes jordbok av år 1552 redovisas bl.a ”Krublocke mölle”. Såvitt man vet är detta första gången namnet Krubbemölla förekommer i befintliga arkivalier.

Kungagraven

1748 stötte två bönder på en stenkista i ett röse strax utanför Kivik. I hopp om att finna en skatt grävde de hela natten och än idag vet ingen vad de fann. Röset var en mäktig grav från bronsåldern som idag är rekonstruerad och försedd med en gång in i gravkammaren.

Sillaröds skvaltkvarn

Sillaröds skvaltkvarn var i drift ända fram till 1922. Konstruktionen är gammal.

Råkefuret gravfält

Gravfält ca 235 x 60-110 meter bestående av ca 19 fornlämningar. Dessa utgörs av 1 stensättning, 1 domarring och ca 17 resta stenar.

Stenörens ålabod

Den gamla ålaboden har anor från mitten av 1700-talet, men fiskenäringen här är betydligt äldre än så.

Ängakåsen

Ängakåsen (Koarum) gravfält från bronsåldern som består av mer än 130 fornlämningar.

Skånska Järnvägar

Ångtåget på Österlen bedriver sedan 1971 ångtågstrafik på Sveriges vackraste järnvägssträcka mellan Brösarp och S:t Olof.

Stenshuvud

Mitt uppe på Stenshuvuds norra huvud finns en fot inhuggen.

Öradekaren

Öradekaren är ett ”kar” mitt i Verkeån för att fånga havsöring. Fiskfällan har anor från 1600-talet och består av åtta stenfyllda kar/portar med små fall emellan. 

Piratens grav

Fritiof Nilsson Piraten, egentligen Nils Fritiof Adam Nilsson, född 4 december 1895 i Vollsjö i Färs härad i Skåne,

Olle Adolphson grav

Gustaf Edvin Olle Adolphson, ursprungligen Gustaf Edvin Olof Adolphson, född 2 maj 1934 i Kungsholms församling,

Romsk minnesplats i Kivik

Du är nästan framme när sluttningar med äppelodlingar dyker upp. Kivik har också sitt fiske.

Höga stenar

Gravfält ca 235 x 60-110 meter bestående av ca 19 fornlämningar. Dessa utgörs av 1 stensättning,

Translate »