Sevärdheter/besöksmål Broby

Lista Sevärdheter Broby

Alfredssons smedja

En genuin bysmedja från tidigt 1900-tal. Den siste smeden Allan Alfredsson drev verksamheten in på 1980-talet. Smedjan är intakt med inredning och verktyg. Smedjan finns på Storgatan i Broby den testamenterades av Allan Alfredsson 2006 till Göinge hembygdsförening.

Broby Hembygdspark

Broby hembygdspark grundades 1921 av Pehr Johnsson. Förebild vid sidan om Skansen i Stockholm var även Kulturen i Lund.Pehr Johnsson hade vid arbetet med hembygdsparken i Broby kontakt med Kulturens grundare Georg Karlin och Skansens grundare Arthur Hazelius.

Broby skulpturpark

Broby skulpturpark ringlar sig som en orm kantad av stenskulpturer & gräsmattor till den gamla skolan.

Gamla Bron

Valvbron är 80 meter lång och 7 meter bred. 6 stycken spann av kilad sten 0,6-1 meter längd i kallmur. På Nordvästra sidan är fyra triangulära vattendelare mellan spannen 3×6 meter.

Glimminge by

Glimminge by är ett stationssamhälle i Östra Göinge kommun.Glimminge station är första stationen efter Hästveda på Hästveda-Karpalunds Järnväg HKJ, som övertogs av ÖSJ sedan av SJ.Glimminge hade station, post, lanthandel, koloni, sommar pensionat (Sjöhagen) badplats och Stenbrott.

Det gamla Stenbrottet i Hallasnärje.

Nödlandaren år 1944

Välkommen till Kvarnvången Broestorp, platsen där två engelsmän nödlandade den 30 augusti 1944 under andra världskriget.

Lastar-Annas Backstuga

Backstugan i Broby är  sannolikt uppförd under senare delen av 1800-talet. Här bodde Anna och Sven med sina sex barn kring sekelskiftet.

Sissas stuga i Snöarp

Sissas stuga som är en ryggåsstuga härstammar troligen från sekelskiftet 1600-1700.Vid efterforskning har det framkommit att här bodde en man vid Ola Jönsson. Stugan som fått namn efter sista ägaren, står nu kvar som minnesmärke.

Snapphanegrottan vid Broestorps Gamlegård.

Vid Broestorps Gamlegård finns ännu en välvd källare försedd med 7 nischer i väggarna. Vid ena sidan finns en öppning  kryper man in där är det en liten lönnkällare ifrån den har det gått en gång men den har rasat.

Snapphanekullen

En kulle i Broby Östra Göinge med en rund stensättning 8 m i diameter .I mitten av kullen en grop på 3,5 meter i diameter och 0,6 meter djup. Enligt uppgift av Pehr Johnsson 1908-09 skatt grävdes lämningen några år tidigare av ”Ålle-Svennen”. Lämningen är upptagen som hög.

S:t Hans källa

Den högtid som i dagens svenska kalender kallas midsommar firades tidigare till minne av Johannes Döparen även i Svenska kyrkan. Fram till 1952 inföll midsommardagen Johan-nes Döparens dag alltid den 24 juni i Sverige oavsett veckodag. Sankt Hans var helgonets lokala namn i Danmark och därmed även Skåne det tidigare Östdanmark.

Pappersbruket Östanå.

Östanå pappersbruk startade 1797 blev snart en stor industri.Bruket producerade tryckpapper av god kvalitet.Stora delar av produktionen gick på export till bland annat England & Japan.Förutom papper framställdes tändstickor och kimrök som är ett svart färgpigment.Bruket lades ner 1980.

Translate »